Magnetoterapie
Magnetoterapia sau terapia cu magneti este o stiinta medicala straveche care se studiaza azi pe baze moderne la cele mai cunoscute academii de acupunctura si de terapii alternative din lume.
Efectele magnetilor pot fi comparate cu stimularea/dispersia blanda produsa de un ac de acupunctura, datorita faptulu ca punctul de acupunctura, atat in profunzime cat si superficial este influentat de campuri magnetice.
Utilizarea completa si complexa a magnetilor implica aplicarea acestora pe meridianele si pe punctele de acupunctura tinand cont de polaritatea magnetilor, N si S, iar utilitatea lor in maniera simplista , dar plina de eficienta implica utilizarea lor cu rol de a stimula puncte de acupunctura sau zone de reflexoterapie corporala sau auriculara. Efectele magnetilor , in functie de polaritatea lor si amplasarea lor pe piele pot fi de dispersie sau de tonifiere.
Au o foarte larga aplicare in pediatrie, acolo unde, evident se stie ca nu se poate folosi in mod uzual acupunctura, ci se cauta alte metode cat mai putin dureroase si de maxima eficienta: magnetoterapie, moxibustie, cromoterapie, presopunctura, homeopatie.
In cazul magnetilor sub forma de biluta se considera doar rolul de tonifiere si de presopunctura pe punctul vizat. Astfel magnetii format biluta se pot utiliza foarte usor aplicandu-se pe puncte auriculare dureroase sau identificate dupa harti auriculare. Se lasa sa actioneze aproximativ 24 de ore sau pana la ameliorarea simptomelor.
Un caz de utilizare foarte facila a magnetilor corporali, format pastila este de exemplu amplasarea unui magnet pe punctul S36, Stomac 36. Aceasta aplicare va energiza persoana si ii va indeparta obseala fizica.
Alte aplicari uzuale sunt pe puncte faciale pentru tonifierea musculaturii si cresterea tonusului facial, precum si aplicari pe puncte dorsale in cazul durerilor colanei vertebrale.
Evident ca utilizarea magnetilor cunoaste nenumarate forme, la fel ca si formulele de acupunctura pentru numeroase patologii.